Zmywanie naczyń w restauracji powinno być sprawne, aby klienci szybko mogli otrzymać swoje jedzenie. Także naczynia powinny lśnić i zachęcać do skorzystania z nich. W profesjonalnej kuchni nie powinno zabraknąć zmywarki zwaną zmywarko wyparzarką. Więcej na ten temat poniżej.
Zmywarko wyparzarka - Jakie typy zmywarek znajdziemy na rynku?
Na rynku znajdziemy kilka typów zmywarek. Warto poznać charakterystykę każdej z nich. Pierwszy typ to wyparzarka gastronomiczna, w której umyjemy sztućce, talerze i szkło. Każda z nich posiada funkcję wyparzania w temperaturze 85°C i są najczęściej wybierane przez restauracje. Standardowy wymiar kosza wynosi 50 × 50 cm. Szukając więcej modeli w korzystnej cenie warto wejść na stronę: gastroprodukt.pl.
Kolejnym rodzajem zmywarko wyparzarka barowa służąca do mycia szkła, czyli kufli, kieliszków czy filiżanek. Mniejsze ciśnienie pompy nie powoduje uszkodzenia szkła, dlatego korzysta się z nich głównie w barach i kawiarniach. Model ten zmieści się idealnie pod blatem.
Wyparzarka gastronomicza kapturowa jest podobna do uniwersalnej, jednak jest wydajniejsza. Pozwala na zmywanie jedne po drugim bez konieczności czekania. Można znaleźć modele wyposażone w rekuperator ciepłej wody, dzięki czemu zużyjemy mniej energii.
Zmywarka do garów i tac ma większy kosz oraz powiększony otwór wsadowy, dzięki czemu sprawdzi się idealnie do dużych garnków czy naczyń. Stosuje się je głównie w przemyśle spożywczym i dużych kuchniach.
Ostatnim typem są zmywarki tunelowe, które myją naczynia w sposób ciągły i naczynia przesuwają się po specjalnej taśmie. Podczas przejazdu kosze z naczyniami są płukane, myte oraz wyparzane.
Wyparzarka gastronomiczna - Co wziąć pod uwagę przy kupnie?
Przed kupnem wyparzarki warto wziąć pod uwagę kilka parametrów. Pierwszym z nich jest zasilanie. Najlepiej jeśli możemy podłączyć sprzęt o mocy 400 V, dzięki czemu możemy go szybciej nagrzewać i pozwoli to na zaoszczędzenie czasu oraz pieniędzy. Wyparzarka gastronomiczna nie posiadają pompy spustowej. W przypadku braku odpływu w podłodze powinniśmy wybrać model z pompą odpływu lub postawić zmywarkę na podstawie. Modele na rynku mają wbudowane dozownik płynu nabłyszczającego, jednak nie wszystkie posiadają dozownik płynu myjącego. Oba są konieczne do szybkiego i dokładnego mycia. I ostatnim aspektem jest jakość wody. Wyparzarka gastronomiczna nie posiada uzdatniacza wody, dlatego warto sprawdzić wcześniej twardość wody. Gdy jest zbyt twarda, powinniśmy sami kupić taki uzdatniacz, co poprawi jakość mycia.